כולנו מכירים, מהטיול השנתי או המשפחתי כשהיינו ילדים את העיגול סביב המדורה בשטח, רובנו גלגלנו אבנים בגודל הכי גדול כפי יכולתנו, שיבטיח כי להבות האש וגיצי המדורה, לא יגלשו ויזיקו לסביבה.
איך ידענו אילו אבנים לבחור?
כולנו זוכרים כמה הוקסמנו עת ראינו בפעם הראשונה, את בן הדודה שלנו זורק חלוקי נחל אל פני אגם הכנרת והאבן מתנגדת לכוח הכבידה, קופצת וחותרת על פני המים, שש, שבע ושמונה פעמים. איך הוא ידע לבחור את האבן הנכונה?
כולנו זוכרים את הפעם בה נתקענו עם רכב באמצע עלייה, וחיפשנו אבן להניח מתחת לגלגלי המכונית שהיא לא תדרדר עד שנחלץ אותה, וגם כאן ידענו איזו אבן תהייה נכונה.
או כשסתם השתעממנו באיזה קרן רחוב והתחלנו לצלוף אבנים לעבר תמרור או לתוך פח אשפה בוהק.
תמיד מצאנו את האבן המתאימה, ובחרנו בשטח בלי ידע רב, על פי הצורך, את הצורה והגודל הנכונים למטרה שלנו.
בימינו כמו בעבר, האדם מלקט אבנים ומשתמש בהן לפי צרכיו, פעם היה זה חומר בנייה זמין, חומר שיצרו ממנו כלי ציד ונשק. כנראה שהקשר שלנו לאבן עדיין קיים עמוק בתוכנו, אבל נשתמש בו היום בעיקר בתחום הבנייה.
ההבדל בין אבן לקט לאבן מנוסרת, או בין אבן לקט לאבן חירבה.
יש סוגי אבנים רבים ולכן אין הגדרה אחת לאבן לקט, אבל הכלל הוא שכל אבן שנאסוף אותה מהשטח, דהיינו נלקט, תקרא בהכרח אבן לקט. אבן שלקטנו מהשטח אבל היא אבן שעובדה במפעל ונוסרה על ידי מסורים, לא תקרא אבן לקט גם אם נמצא אותה בשטח, אבן כזאת תקרא אבן מנוסרת או אבן ירושלמית ועוד, כנ”ל אבן ששמשה בעבר לבניית בית עתיק שנחרב ושרידיה נמצאים בשטח הרבה שנים, לא תקרא אבן לקט כי אם אבן חירבה. או אבן עתיקה.
אמנם בקרב בעלי המקצוע, בנאי אבן טבעית או אבן פראית יש תמונה כללית של אבן לקט ואיך היא צריכה להיראות, ולכל בנאי יש את העדיפות שלו לאבן לקט מסוימת על פי ניסיונו והמיומנות שלו בעבודה.
הכוונה תהייה לרוב לאבן שהתיישנה על פני השטח, וצבעה יהיה טבעי, אפור, חום, צהוב, לבן, שחור או אדמדם.
ושצורתה תהייה טבעית ולא מחציבה אינטנסיבית על ידי כלים הנדסיים מכניים.
להמשך קריאה על סוגי אבן שונים מוזמנים לבקר במאמר שלנו בו אנחנו מפרטים על סוגי אבן שונים לבנייה או במאמר
סוגי ומאפייני אבנים בישראל.
סוגי אבן לקט
אבן לקט היא אבן שנוצרת מבליה טבעית של פני הקרקע, לא כתוצאה מניסור, סיתות, או חציבה, לכן, בכל אזור גיאוגרפי תהייה האבן הייחודית לאותו אזור על פי המאפיינים הגיאוגרפים שלו, ובארץ נמצא לא פעם סוגים רבים של אבן ותצורות ביחידות שטח קטנות. האקלים הוא גורם נוסף שמשפיע על צבע האבן ועל רמת פריכותה.
באזורים געשיים כמו רמת הגולן היא תהייה בצורות עגולות יחסית, שטוחות או חדות מאד, בעלות טקסטורה חלקה למדי, אם כי יש אבני טוף שהן בעלות גבשושיות רבה, באזור געשי שעל יד הים כמו חוף הכרמל בו היו התפרצויות געשיות בתוך הים, והתקררות לבה מהירה, היא תצור את אבן הכורכר, כשבצורתה הטבעית זוהי אבן עם טקסטורה מחוספסת.
האבן נראית מוקצפת, זאת בגלל העובדה, שבתהליך ההתפרצות בתוך הים נכלאת בתוך הלבה אוויר ומים.
זוהי אבן שנפוצה באזורי החוף, היא קלה מאד לעיבוד, קל לנסרה.
באזור ההר, הגליל, יהודה והשומרון האבן תהייה ממשקע גיר, וגם בה יש סוגים רבים של אבן, אך הנפוצה שבהן, זאת שנראה בטרסות עתיקות וחדשות, או במבנים חקלאיים כמו שומרות, או בתים כמו חורבות, תהייה מאבן בעלת מבנה שטוח יחסית, גירני, קל מאד לסיתות, לא פעם נמצא מאובנים באבנים הללו, יש לה יתרונות רבים, היא קלה לסיתות, זמינה בשטחי בר הרריים, והיא האבן אתה אני נוהג לעבוד, קל יחסית לייצר ממנה אבן לבנייה בסיתות ידני, הגוונים שמתקבלים ממנה מגוונים וקיר שייבנה ממנה יהיה ערבוב נאה של צבעים טבעיים.
להמשך קריאה על סוגי אבן לקט ממקורות גאוגרפיים שונים מוזמנים לבקר בערך אבן לבנייה בויקיפדיה.
אז איך בוחרים אבן?
התשובה לזה היא נגזרת משלושה גורמים עיקריים, הראשון זה המראה, מה אני רוצה לראות, צורת הבנייה וצבע הקיר, אולי אני אוהב קווים ישרים בשורות מסודרות אז אחפש אבן שטוחה, או שאני מעדיף אבן פראית ככל הניתן ושמראה הקיר ייראה כמו פאזל מסובך.
אולי אני אוהב קירות בוהקים מלובן, או שאני מעדיף קירות חומים כמו אדמה. אולי אני אוהב גם וגם, ערבוב צבעוני.
הגורם השני להשפעה בבחירת אבן לקט הוא הזמינות, מה זמינות החומר שלי? אם אני גר באזור אילת והערבה, אבחר מאבני ההר הייחודיים לאזור ולא אביא אבן בזלת מהגולן מרחק מאות קילומטרים משם ומנוף שונה לחלוטין.
ככל שהאבן תהייה יותר מקומית היא תשתלב ותתאים יותר לנוף ולסביבה.
מה עוד שטוב לבחור אבן שיהיה לי קל להשלים אם יחסר לי חומר להשלמת העבודה, או ואם ארצה להגדיל את שטח הפרויקט בעתיד הקרוב או הרחוק.
הגורם השלישי הוא מה המטרה?
אם אני בונה טרסה, או אם אני בונה קיר בית? כי יכול להיות שעבור טרסה אני מסתפק באבנים עם צורות לא מוגדות ובגדלים שונים, ואתן אני אסתדר ואבנה חזק.
אבל לבית או מבנה אעדיף אבן ישרה ככל הניתן על מנת שלא יהיו רווחים גדולים מדיי בין האבנים, גם על מנת שהקיר יהיה קשור היטב, שכל אבן תלחץ בצורה מקסימלית את האבנים מתחתיה ומצדדיה.
לסיכום:
אבן לקט היא שם כולל למגוון עצום של סוגי אבן על פי אזור גיאוגרפי, צורה וגוון.
לבחירת העבודה שנעשה נקפיד על מינימום פגיעה בשטח הטבעי, ולא נלקט משטח טבעי בו הליקוט יפגע בטבע.
נעדיף לאתר מקומות בהם מתבצעות עבודות הנדסיות מסיביות, ולהציל לפני ההרס של פני השטח את האבן לצרכים שלנו.
ננסה להתאים ככל הניתן את האבן לסוג העבודה אותה אנו מבצעים ולמראה אותו אנחנו רוצים להשיג. בהצלחה.