בואו נדבר על אבן, בואו נדבר איך לגשת לעבודה בנייה מאלף ואת תיו.
זהו בלוג שאכתוב בנושא בנייה וסיתות באבן, היה לי את הרצון לעשות כך זמן, ועכשיו מצאתי את הכלים להעביר את הידע הזה כפי שאני למדתי ולימדתי את עצמי.
מדיי פעם אשלב בתוך התוכן תמונות ווידאו של בנייה באבן, או סיתות באבן, בניית טרסות, קירות, קשתות אבן, שבילים, מדרגות ועוד ככל שאעשה ואתעד אעלה.
למה אנחנו נמשכים לאבן? למה אנחנו כל כך מתפעלים מבנייה באבן?
ייתכן והתשובה מופיעה במסורת שלנו, מימי בראשית ומימי התנך עת הלכו אבותינו בארץ ובנו בתים, מזבחות, ציוני דרך ואף השתמשו בה כנשק כמו בקרב של דוד מול גלית.
אולי חומר הגלם הזה כה מצוי באזורנו ובעולם שלא ניתן להתעלם ממנו בדיוק כמו שלא ניתן להתעלם מאדמה, מממקוי מים, מגרמי השמיים.
כך או כך, אני זוכר על עצמי שמילדות, אהבתי לגעת באבן, להתבונן בבנאים, לבנות אתה מחנות, לסדר אתה עיגולים סביב הנטיעות בימי ט”ו בשבט וסביב המדורות בל”ג בעומר.
וכשהיה משמעם אהבתי כמו הרבה ילדים לצלוף אתה בתמרורים או אל תוך פחים.
מאז שהתחלתי לעבוד בצעירותי בגינון, בפיתוח נוף, אהבתי לבנות טרסות באבן, אדניות ושבילים.
איכשהו עם השנים האהבה התפתחה למקצוע ואם גם בכם בוער לעבוד באבן אם כמקצוע אם כתחביב, אז זהו הבלוג בשבילכם.
אשתדל לפרט ככל הניתן כפי הידע שיש ברשותי עד עתה.
איך בוחרים אבן?
החלטתם לבנות משהו, החלטתם ללמוד לסתת, מעולה, מה אתם רוצים לבנות? מה הצורך שלכם? ומה החומר שזמין לכם?
אם אתם מתחילים אז תתחילו במשהו קטן ופשוט, נאמר בניית אדנית מאבן, זה יחסית דבר לא מחייב, אפשר להתחרט, ולא משנה מה תעשו, גם זה לא “מושלם” האדמה והצמחים יכסו על רב פשעיכם.
אז קודם כל, תכננו את הפרויקט, מה גובה האדנית, מה ארכה, רוחבה, המרחק שלה מהקיר והכי חשוב מה המקרה שתרצו לקבל.
הייתי מציע לפרויקט ראשון, ללכת על גובה יחסית נמוך של עד שלושים ס”מ ועדיף עשרים. למה עשרים ס”מ? מהסיבה שרב האבנים שתוכלו ללקט בשטח הקרוב לביתכם יישקו לגובה הזה, וכעבודה ראשונה, זה אידאלי לבנות גובה שורה אחת. בדרך כלל זה יהיה גם מספיק חזק גם אם תעבדו בסגנון בנייה יבשה ללא טיט.
ובואו נדייק מה זה טיט, כי פשוטי העם, היינו הייטקיסטים או לא בנאים קוראים לטיט הבנייה בטעות מלט. נכון שיש בטיט שלנו גם מלט אבל לא רק, יש בו גם מים אבל ובעיקר חול, חול ים או חול מכונה שהוא חומר שנפוץ בעיקר באזור ירושלים, יש בחנויות חומרי הבניין טיט מוכן שצריך להוסיף לו מלט ומים להכנתו.
אבל בואו נחזור לאבן, נדבר על חומריי בנייה אולי במאמר נפרד, זה חשוב.
איך לבחור אבן? או מי רוצה לבוא אליי?
אז בואו שוב נבחר אבן, אם אני גר באזור הררי שיש בו אבני גיר, יש סיכוי גבוהה שאמצא אבנים שטוחות שנתקו מסלעי האם ולרובם יהיו גם גוונים משגעים של אפור, אדום, חום, צהוב, ירוק, כתום ועוד.
אם אתם באזור רמת הגולן תמצאו אבני בזלת עגולות או אמורפיות, אגב, מת על בזלת וכן כל אזור ואבניו.
חשוב לא לפגוע בנוף ואסור על פי החוק, אבל יש מקומות שבהן מתחילה בנייה ממילא שתפגע בשטח, או מקומות שכבר כלים כבדים דחפו אבן במערומים מכוערים לצידי השטח.
אלו המקומות בהן אפשר למצוא אבן בקלות, אבל חשוב לדעת מה אנחנו אוהבים באבן ומה אנחנו מחפשים.
אם אתם כמוני אוהבים אבנים ישרות אז תחפשו כאלו, אם אתם אנשים יצירתיים ואתם דווקא מחפשים אבנים מחוררות או בעלות צורות אמורפיות תחפשו אותן. עם כולן ניתן לבנות, בטח ובטח אדנית לגינה.
אני יודע כמובן מנסיון לזהות את האבן הדרושה לי לכל עבודה. בעיקרון זה כמו לחפש ירק או פרי שאתם מעדיפים על פני האחרים, הצבע, הצורה, הגודל אלו דברים שלומדים לזהות ומשתכללים בזה.
אחריי שזיהיתי את החומר שאני רוצה אני אשלוף אותו מפני הקרקע או הערימה, עדיף לחבוש כפפות לידיים, כדאי לבדוק שאין עקרבים, באזור שלי בישוב תקוע יש המון, ואחריי ששלפנו את כמות האבנים המספקת, אותה ניתן למדוד כמובן בעזרת מטר, לדוגמא חמש אבנים בגובה וברוחב ממוצע של עשרים ס”מ יספקו לנו מטר אורך של אדנית, וכך עושים את הכפולות ומביאים במריצה, ברכב, על חמור, כל אחד כפי כוחו ויכולתו.
אם אתה צריך כמות גדולה של אבן ומחפש מידע על סוגי אבן שמוצעים למכירה אצל ספקים בארץ תוכל לקרוא על כך במאמר: סוגי אבן לחיפוי קירות: אבן חירבה, אבן לקט ואבן כורכר ומחירי אבן לחיפוי חוץ ופנים
או לבקר בעמוד הראשי באתר ולראות תמונות ודוגמאות לשימושים בסוג האבן בה אתה מעוניין.
תהליך הבנייה
אחריי שהבאנו את האבן לשטח, נניח אותה בקרבת מקום לאזור הבנייה שלנו אבל לא עליו.
למה לא במקום? פשוט אם נראה את האבנים זה יקל עלינו לבחור אבן אחת כל פעם, מאשר נערום אבנים על מקום האדנית המתוכננת, בעיקרון בנייה באבן דומה מאד להרכבת פאזל, מנסים למצוא את האבן שתתאים לקודמתה באופן שתהייה הצמדה מלאה ככל הניתן, זה על מנת למנוע מתערובת הקרקע שתהייה באדנית ליסוע החוצה ממנה בעת גשם חזק. וגם זה מייצב את הקרקע בתוכה ועבור השתילים והזרעים זה דבר חשוב.
רגע, לפני שמתחילים להניח אבן, חופרים בעזרת מכוש ומעדר תעלה ברוחב האדנית-טרסה, בעומק של חמישה עד עשרה סנטימטרים אם האדנית היא בגובה שורה אחת. למה אנחנו עושים את זה? זוהי שן שמונעת מהאבן להחליק ממקומה, זה מבטיח שהטרסה תהייה יציבה לאורך שנים, בלי זה, אפילו עקירת עשבים שוטים יגרמו לתזוזת האבנים בטרסה, עם שן אפילו בעיטה חזקה בעת עבודה בגינה לא תניד אותן ממקומן.
בנייה רטובה
בבנייה רטובה יש למרוח בעזרת מסטרינה את הטיט שמכיל כאמור מלט ומעורבב היטב לצדי חיבורי האבן, אבל על מנת להבטיח חיבור טוב, ראשית תצמידו אבן אל אבן ללא טיט, אם החיבור חזק ויפה בעיניכם הרחיקו את האבן השנייה בטור, מרחו טיט על האבן שכבר הונחה והצמידו את האבן אל רעותה. אחריי שהצמדתם אבן אל אבן, תדאגו ששיריי הטיט העודפים שהצטברו על המישקים בזמן הבנייה ינוקו לא יאוחר משעתיים מסוף ההצמדה שלהן, הכוונה אם בניתם שורה עד אמצע היום, תדאגו להתחיל לנקותה אחריי הפסקת הבוקר ביום חם. זה יותר יפה שאין עודף שיירי טיט, אפשר לנקות בעזרת מברשת פלדה ואני אעלה סרטונים עם הדרכות של בנייה להדגמה.
בנייה יבשה
אם זאת בנייה יבשה, דאגו להצמיד אבן אל אבן ושהן לא יתנדנדו, בעיקרון האבן האמצעית מתוך שלוש תהייה נעולה משתי האבנים מצידיה, האבן שצמודה לקיר תהייה נעולה בין הקיר לאבן שאחריה.
תדאגו שהגובה של האדנית אחיד, גם אם יש אבנים עם בליטות יפה לשמור על קווים נמשכים ואחידים, זה יהיה נכון גם אם האדנית בנויה בשיפוע שמקביל לשביל נופי וכדומה.
אחריי שסיימתם לבנות את האדנית, תחייכו תשמחו, זה כיף, ואיך שממלאים אותה באדמה או בתערובת שתילה קורה הקסם והגינה שלכם מקבלת קפיצה ומה שנשאר לעשות זה מערכת השקיה ושתילה.
בהצלחה
הסברים יפים
אני מעוניין לבנות את קיר חזית הביית מאבן
את הבנייה אני רוצה לעשות באופן עצמאי
האם אתה מוכר אבן ?
והאים אתם עושים קורס או הדרכה כיצד לבנות ?
תודה
היי אלי
שמח שפנית אליי, בהחלט אני משווק את מוצרי האבן שראית באתר, יש לי חומר ייחודי ואפשר להתאים לך מה שתרצה.